6e dan judo

3e dan Jiu Jitsu

jaren ervaring

JUDO IS MIJN PASSIE

Ik wist al heel lang dat ik iets in de sport wilde gaan doen. Ik was een beloftevol atleet. Vooral op de werpnummers kwam ik goed uit de voeten. Uiteindelijk wist ik zelfs nog in de nationale jeugdselectie te komen op het onderdeel kogelslingeren. Ik gaf toen ook al regelmatig les aan de jongste atleten. Er was in onze club maar weinig technisch kader. Dat heb ik als een gemis ervaren en daarom moest ik van mezelf naar het CIOS en niet naar de sportacademie. Ik wilde trainer worden.

Op het CIOS in Sittard kwam ik in aanraking met judo. Ik vond dit meteen fantastisch. Het knokken, de variaties, kracht, behendigheid, coördinatie en het doorzetten. Judo werd uiteindelijk mijn hoofdvak. Na veel extra trainen in en rondom Sittard werd ik judo leraar. Ik was nog bezig met mijn B-opleiding toen Dai-Ippo me in september 1977 benaderde om trainer te worden. Ik hoefde niet lang na te denken en ben toen snel aan de slag gegaan. In juni 1978 werd ik Judo Leraar B. Maar na verloop van tijd kwam ik er achter dat er nog veel meer in het judo zat. Samen met collega trainer Jan Aertse gingen we aan de slag om onze derde dan judo te behalen. Ik was nu dus nog beter onderlegd.

KINDEREN

Maar toen kwamen in mijn privéleven de kinderen. Ik had het thuis druk en kon niet verder in en met mijn eigen judo ontwikkeling. Maar ook kleine kinderen worden groot en raar maar waar, zij gingen op judo. Eva, Maud, Ruth en Stef waren verdienstelijke judoka’s. Stef heeft de zwarte band behaald en heeft regelmatig mijn trainingen overgenomen. Ik vond het leuk dat hij ook zo kon opgaan in het judo. In de periode
dat hij regelmatig voor mij kon invallen ging ik met Eric Markgraaff weer in training voor mijn 4e dan. Deze wist ik te behalen in 2006. Na 6 jaar was ik klaar voor het examen voor 5e dan. Ook dit examen verliep soepel en de 5e dan was binnen in 2012. Hierna zijn Eric en ik gaan trainen voor onze 6e dan. Door enige tijd niet in staat te zijn geweest om te kunnen trainen heeft de 6e dan langer op zich laten wachten dan de bedoeling was, maar op 19 november 2023 heb ik de 6e dan ere promotie in ontvangst mogen nemen.  Vanaf 2006 is mijn passie nog meer gegroeid en ben ik beroepshalve ook weer met judo bezig. In 2002 ben ik op het CIOS in Arnhem gaan werken. Onder leiding van Do Boersma kon ik mij bekwamen als opleider van nieuwe judo leraren. Ik ben nu al weer enige jaren verantwoordelijk voor deze opleiding.

Ondertussen ben ik actief gebleven bij Dai-Ippo. Steeds zie ik nieuwe kinderen komen die het judospel leuk vinden. Keer op keer  beleef ik weer plezier aan het lesgeven en geniet ik van de vorderingen die de kinderen maken. Ik hoop dan ook dat ik dit nog lang mag en kan blijven doen.

 

Samen werken aan een betere versie van jezelf